Aina kun Defender-asiakkaat soittavat puheluita liikkeellä ollessaan, kuuntelevat musiikkia tai seuraavat satelliittinavigointia keskeytyksettä, osa kunniasta kuuluu Emma Kowalczukille ja hänen tiimilleen.
Useimmat meistä eivät koskaan kyseenalaista sitä, kuinka kaikki nämä tekniset laitteet toimivat harmoniassa. Emma tekee sen kuitenkin. Hän kertoo, että kyse on parhaan paikan löytämisestä auton antenneille parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Ja sähkömagneettisesta yhteensopivuudesta. Yksinkertaisesti sanottuna se on erillisten elektronisten laitteiden kykyä tehdä työnsä häiritsemättä toisiaan. Sitä kutsutaan couplingiksi ja sitä on tärkeää välttää.
JLR:n sähkömagneettisen ryhmän johtajana Emma johtaa asiantuntija-insinööriryhmää, joka käyttää tietokonesimulaatioita ratkaistakseen yhden keskeisen ongelman. ”Pohjimmiltaan kyse on siitä, kuinka saada sähköiset signaalit auton ulkopuolelta asiakkaalle, joka voi ladata ohjelmistoja langattomasti tai suoratoistaa mediaa liikkeellä ollessaan.”
Ihmiset odottavat yhä enemmän autojensa käyttäytyvän älypuhelimen tavoin. Emman tiimi ymmärtää tämän. ”Haluamme jäljitellä tätä liitettävyyttä ja kokemusta auton sisällä. Haluamme myös auton pystyvän kaikkeen, mitä puhelimesi voi tehdä. Joten on varsin tärkeää pohtia esimerkiksi sitä, missä antennit ovat autossa. Näin voi saada periaatteessa samat toiminnot kuin puhelimesta.”
Tämä toiminto sisältää etäpäivitykset. Emman työ hyödytti JLR:n SOTA (software-over-the-air, ohjelmiston langaton lataaminen) -teknologiaa, jonka ansiosta Defender-asiakkaat voivat vastaanottaa päivityksiä ilman, että heidän tarvitsee käydä jälleenmyyjällään. Äskettäin se tarkoitti Amazonin Alexa-äänentunnistuksen asentamista, mikä on bonus, jota monet asiakkaat eivät ehkä odottaneet.
”Toivon, että asiakkaat pitävät sitä ihan hyvänä, että se on tullut etänä, eikä heidän ole tarvinnut mennä jälleenmyyjän luo. Jos pyydät ihmisiä kääntymään jälleenmyyjän puoleen, he ajattelevat, että se on melkoinen haitta.”
Antenni, joka mahdollistaa tämän, on Defenderin katolla sijaitsevan pienen evänmuotoisen kotelon sisällä, takaluukun suuntaan – ja syystä. Sen varmistaminen, että se toimii oikein, oli suuri panos koko projektissa.
”Jos sijoitamme antennin huonoon paikkaan, sen vastaanotto on erittäin huono. Voit laittaa antennit puskuriin jonnekin ja se on piilossa, mutta auton metallirunko voi estää viestintäyhteyden matkapuhelintukiasemaan, mikä on ongelma. Antenni on katolla, jotta voimme tarjota maksimaalisen yhteyden.”
Ymmärtääkseen, miten erilaiset sähkömagneettiset signaalit käyttäytyvät ja miten ne voivat vaikuttaa toisiinsa, Emma ja hänen tiiminsä tuottavat kuvia, jotka näyttävät vähän kuin autojen koreilta, joiden ympärillä on pilviä. Se kaikki on osa hauskaa, hän ajattelee. ”Todella hyvä puoli tässä on, että voit visualisoida, mitä kentät tekevät. Monet ihmiset kutsuvat sähkömagneettista viestintää ’taikuudeksi’, koska joskus et tiedä, miksi et vain pysty selvittämään, miksi ongelma oli olemassa. Mutta simulaation avulla voitkin nähdä, missä kentät ovat ja missä coupling tapahtuu. Se vie taikuuden, koska voit visualisoida sen.”
Sen lisäksi, että Defender kommunikoi muun maailman kanssa, se lähettää viestejä sisäisten laitteiden välillä. Tiimi on työskennellyt mukautuvan vakionopeudensäätimen takana olevan tutkajärjestelmän ja kuljettajan kuolleen kulman ja Defenderin rengaspaineiden monitorien parissa.
Emma, joka liittyi JLR:ään vuonna 2015, oli ensimmäinen henkilö, joka työskenteli sähkömagneettisen simuloinnin parissa. Hänen tiiminsä on sen jälkeen kasvanut kahdeksaan henkilöön, joista kolme on naisia. ”Olen erittäin ylpeä tiimin kaikesta työstä, jota he ovat tehneet, ja osaamisesta, jota he ovat kehittäneet tällä alueella.”
Tämä kyky sai alkunsa Emman lapsuuden intohimosta STEM-aineisiin (tiede, tekniikka, insinööritaito ja matematiikka). ”Luonnontieteet ja matematiikka ovat aina kiinnostaneet minua, ja suoritin ne toisen asteen ja lukion tasolla. Olin todella kiinnostunut elektroniikasta, ja siksi opiskelin sähkötekniikkaa yliopistossa. Tein tohtorintutkintoni langattomasta viestinnästä, joten niin sanoakseni olen hionut kykyjäni alaan.”
Opintojensa päätyttyä Emma työskenteli ohjelmistoyrityksessä ennen kuin toi taitonsa autoteollisuuteen. Kun elektroniikka on yhä tärkeämpää nykyaikaisissa ajoneuvoissa, hänen esimerkkinsä pitäisi innostaa monia muita seuraamaan häntä.